Dietetyka

Dietetyka to kierunek studiów, który koncentruje się na nauce o żywieniu człowieka, jego wpływie na zdrowie oraz na prewencji i leczeniu chorób dietozależnych. 
W toku kształcenia studenci zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu profilaktyki zdrowia poprzez odpowiedni sposób żywienia, żywienia ludzi zdrowych w poszczególnych grupach wiekowych oraz stanach fizjologicznych, a także z zakresu dietetyki klinicznej (tj. żywienia ludzi chorych) i leczenia żywieniowego.
W program studiów wpisane są przedmioty podstawowe jak np. anatomia czy podstawy fizjologii z elementami biochemii oraz przedmioty specjalistyczne, a wśród nich m.in. podstawy żywienia klinicznego. 
Duża liczba godzin zajęć w szpitalach klinicznych, różne rodzaje praktyk studenckich pozwalają na bezpośrednią pracę z pacjentami. W ramach zajęć klinicznych studenci uczą się efektywnej komunikacji z innymi specjalistami oraz pracy w interdyscyplinarnym zespole. W pracy z pacjentami kierują się modelem dietetyki opartej na dowodach naukowych. Dokonują powiązań wyników badań diagnostycznych z odpowiednim postępowaniem dietetycznym.
W kształceniu studentów wykorzystujemy nowoczesne metody nauczania, zajęcia w warunkach symulacji medycznej oraz w Uniwersyteckim Gabinecie Dietetycznym.

Wymagania przedmiotowe:

do wyboru dwa przedmioty spośród: biologii na poziomie rozszerzonym, chemii na poziomie rozszerzonym, fizyki na poziomie rozszerzonym, języka obcego nowożytnego (część ustna lub pisemna) lub matematyki na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

 

Wydział: Wydział Nauk Medycznych
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Czas kształcenia: 3 lata - 6 semestrów
Liczba godzin dydaktycznych: 3352
Liczba punktów ECTS: 180
Tytuł zawodowy: licencjat


Zasady rekrutacji 2025: zobacz 

Statystyka z ubiegłych lat: zobacz

 

Kandydat
Wybór studiów na kierunku dietetyka będzie wymagał sporo nauki, dla której podstawą jest doskonalenie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, chemii żywności, biochemii, psychologii i wielu innych medycznych przedmiotów. 
Jeśli interesujesz się żywieniem i zdrowym stylem życia, lubisz pracę z ludźmi oraz wyzwania, praca w zawodzie dietetyka może dać Ci dużo satysfakcji. 

 

Absolwent
Absolwenci posiadają podstawową wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także z zakresu technologii żywności i przygotowywania potraw. 
Mogą podjąć pracę w prywatnych gabinetach, na oddziałach szpitalnych, w placówkach ochrony zdrowia, zakładach zbiorowego żywienia, firmach oferujących catering dietetyczny, domach opieki społecznej, przemyśle spożywczym, na siłowniach i w klubach sportowych, a także w szkołach i mediach. 
Absolwenci studiów I stopnia mogą kontynuować kształcenie na studiach II stopnia, oferujących poszerzenie i uszczegółowienie kompetencji zawodowych.

 

Dietetyka I stopnia - dlaczego warto? 
Stawiamy na kompleksowe podejście do nauczania dietetyki. Program kierunku, który powstał jako odpowiedź na realne potrzeby rynku pracy, to scalone, modułowe nauczanie.
Skupiamy się na nauce praktycznych umiejętności, które ułatwią naszym absolwentom pracę zawodową bezpośrednio po ukończeniu nauki. Uczymy, używając nowoczesnych metod dydaktycznych, a nasi wykładowcy to praktycy, przez co zwracają uwagę na najważniejsze aspekty pracy z pacjentem. 
Dodatkowo w naszym Uniwersytecie działa Uczelniany Gabinet Dietetyczny, gdzie studenci mogą obserwować oraz uczestniczyć w konsultacjach dietetycznych. To prawdziwa szkoła życia i zawodu!

Wymagania przedmiotowe:
średnia ocen z całego toku studiów uzyskana na danym kierunku oraz wynik ukończenia studiów jako dodatkowe kryterium w przypadku uzyskania takiej samej średniej ocen przez grupę osób kandydujących większą niż liczba wolnych miejsc.

 

Wymagane jest zaświadczenie zawierające wynik ukończenia studiów oraz średnią ocen z całego toku studiów. Do średniej ocen z całego toku studiów wlicza się ocenę z pracy dyplomowej i z obrony pracy dyplomowej lub egzaminu dyplomowego.

 

Na studia drugiego stopnia na kierunek dietetyka mogą ubiegać się osoby kandydujące legitymujące się dyplomem ukończenia studiów:

co najmniej pierwszego stopnia na kierunku dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka, żywienie człowieka, pielęgniarstwo, fizjoterapia, położnictwo, biotechnologia,biologia, chemia, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, żywienie człowieka i ocena żywności lub
jednolitych studiów magisterskich na kierunku analityka medyczna, farmacja, lekarski, chemia medyczna, fizyka medyczna.

 

Wydział: Wydział Nauk Medycznych
Poziom kształcenia: studia drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Czas kształcenia: 2 lata - 4 semestry
Liczba godzin dydaktycznych: 1988
Liczba punktów ECTS: 120
Tytuł zawodowy: magister


Zasady rekrutacji 2025: zobacz 

Statystyka z ubiegłych lat: zobacz

 

Program studiów II stopnia na kierunku dietetyka, oparty na praktycznym nauczaniu, jest odpowiedzią na realne potrzeby rynku pracy. Skupiamy się na nauce umiejętności i kompetencji, które przygotują naszych studentów do funkcjonowania na współczesnym rynku usług medycznych.
Celem kształcenia jest pogłębienie wiedzy z zakresu profilaktyki żywieniowej, żywienia ludzi zdrowych w poszczególnych grupach wiekowych, stanach fizjologicznych, z zakresu dietetyki klinicznej oraz żywienia dojelitowego i pozajelitowego.
Kładziemy duży nacisk na wykształcenie u studentów umiejętności samodzielnego planowania i wykonywania usług dietetycznych oraz poradnictwa żywieniowego zgodnie z rozpoznaniem potrzeb pacjentów. Doskonalimy umiejętność oceny stanu odżywienia, planowania i monitorowania żywienia dojelitowego i pozajelitowego, dostosowanego do stanu klinicznego pacjenta z wielochorobowością.

 

Kandydat
Postępowanie dietetyczne, w powiązaniu z leczeniem farmakologicznym i chirurgicznym, jest istotnym elementem postępowania terapeutycznego
Jeśli posiadasz podstawową wiedzę związaną z żywieniem człowieka i zdrowym stylem życia, lubisz pracę z ludźmi oraz wyzwania, jest to kierunek dla Ciebie. 


Absolwent
Celem kształcenia na studiach II stopnia jest pogłębienie specjalistycznej wiedzy, kompetencji i umiejętności z zakresu żywienia człowieka i dietetyki klinicznej, niezbędnych do świadomego wykonywania zawodu oraz kontaktów z innymi specjalistami medycznymi.
Absolwenci są przygotowani do pracy w zespołach terapeutycznych, uwzględniających aspekty profilaktyki i leczenia chorób, w których dostosowanie żywienia jest ważnym elementem terapii. 
Nasi absolwenci posiadają kompetencje do wykonywania zawodu dietetyka klinicznego w warunkach szpitalnych, jak i w przychodniach czy gabinetach dietetycznych, pracując zgodnie z aktualnymi wytycznymi postępowania dietetycznego. 
Kształcenie mogą kontynuować w Szkole Doktorskiej. 


Dietetyka II stopnia - dlaczego warto?
Kształcenie na kierunku dietetyka nastawione jest na przekazywanie praktycznych umiejętności podpartych solidną podstawą teoretyczną.
Stawiamy na kształcenie umiejętności komunikacji z pacjentem i w interprofesjonalnym zespole terapeutycznym. Kładziemy duży nacisk na nowoczesne metody nauki (takie jak zajęcia w warunkach symulacji medycznej czy z wykorzystaniem metody rozumowania klinicznego). 
Nasi wykładowcy są praktykami, przez co zwracają uwagę na najważniejsze aspekty pracy z pacjentem. Umiejętności niezbędne w pracy dietetyka szlifujemy pod okiem specjalistów w Uczelnianym Gabinecie Dietetycznym. 

 

Logo

Rekrutacja

2025/2026

+48 81448 5073 / +48 81448 5079 / +48 81448 5076
rekrutacja@umlub.pl
Pokój nr 31-32 (parter), Al. Racławickie 1, (Collegium Novum), 20-059 Lublin
ITEM ITEM RED

© 2022 - ITEM - Wszystkie prawa zastrzeżone.

ITEMRED : v.1.5