Wymagania przedmiotowe:
do wyboru dwa przedmioty spośród: biologii na poziomie rozszerzonym, chemii na poziomie rozszerzonym, fizyki na poziomie rozszerzonym, języka obcego nowożytnego (część ustna lub pisemna) lub matematyki na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Zasady rekrutacji 2024: zobacz
Statystyka z ubiegłych lat: zobacz
Średnia ocen z całego toku studiów uzyskana na danym kierunku oraz wynik ukończenia studiów jako dodatkowe kryterium w przypadku uzyskania takiej samej średniej ocen przez grupę osób kandydujących większą niż liczba wolnych miejsc.
Wymagane jest zaświadczenie zawierające wynik ukończenia studiów oraz średnią ocen z całego toku studiów. Do średniej ocen z całego toku studiów wlicza się ocenę z pracy dyplomowej i z obrony pracy dyplomowej lub egzaminu dyplomowego.
Na studia drugiego stopnia na kierunek dietetyka mogą ubiegać się osoby kandydujące legitymujące się dyplomem ukończenia studiów:
Zasady rekrutacji 2024: zobacz
Statystyka z ubiegłych lat: zobacz
Wydział: Wydział Nauk Medycznych
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Czas kształcenia: 3 lata - 6 semestrów
Liczba godzin dydaktycznych: 3352
Liczba punktów ECTS: 180
Tytuł zawodowy: licencjat
Ulotka kierunku: pobierz
Studia realizowane w uczelni medycznej kształcą specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka. Absolwenci kierunku w oparciu o wyszkolenie medyczne i kliniczne będą przygotowani do wykonywania medycznego zawodu dietetyk w wielu obszarach aktywności zawodowej. Do tycj aktywności należą między innymi: postępowanie żywieniowe w leczeniu chorób dietozależnych w różnych specjalnościach klinicznych i profilaktyka chorób dietozależnych.
Student zdobywa zaawansowaną wiedzę oraz umiejętności praktyczne w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia osób zdrowych i chorych, planowania racjonalnego żywienia, doboru diety w różnych stanach chorobowych oraz prowadzenia profesjonalnej edukacji żywieniowej. Nabywa kompetencje umożliwiające budowanie relacji terapeutycznej z pacjentem, a także dotyczące technologii przygotowywania i kontrolowania jakości produktów żywnościowych i potraw.
Absolwent jest przygotowany do pracy w zawodzie dietetyk w publicznych i niepublicznych podmiotach leczniczych, domach pomocy społecznej i innych podmiotach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, komercyjnych placówkach sportowych i rekreacyjnych. Może kontynuować kształcenie na studiach drugiego stopnia, oferujących poszerzenie i uszczegółowienie kompetencji zawodowych zdobywanych na studiach pierwszego stopnia.
Program kształcenia oferuje rozwinięcie i pogłębienie wyszkolenia medycznego i klinicznego w zakresie dietetyki i żywienia człowieka zdrowego i chorego, kładąc nacisk na te aspekty działalności dietetyka, które dotyczą współczesnych zagrożeń zdrowotnych (prewencja pierwotna i wtórna chorób dietozależnych), a także profesjonalnego wkładu dietetyka do działalności zespołów terapeutycznych i promujących zdrowie.
Studia obejmują prawne, organizacyjne i marketingowe aspekty zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej o profilu dietetycznym.
Student będzie przygotowany do podejmowania zatrudnienia i wykonywania praktyki dietetycznej w zróżnicowanych formach zatrudnienia w publicznych i niepublicznych podmiotach leczniczych, poradniach dietetycznych oraz w innych instytucjach działających w obszarze sektora żywnościowego. Kształcenie może kontynuować w szkole doktorskiej.
Rekrutacja
2024/2025
© 2022 - ITEM - Wszystkie prawa zastrzeżone.
ITEMRED : v.1.5